İLAÇLAMA KANUNU

GIDA ÜRETİMİ VE SATIŞI YAPILAN İŞLETMELERDE İLAÇLAMA İLE İLGİLİ YASAL ZORUNLULUK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 17 Aralık 2011 CUMARTESİ 28145 sayılı RESMİ GAZETEDE yayınlanan GIDA HİJYEN YÖNETMELİĞİ ‘nin ikinci bölüm madde 8’e 3 (e), madde 9’a 2 ye (b) de ve madde 10’a 2 ye (c) , madde 18’e 4 de madde 26’e (g)

  1. e) Bulaşmaya sebep olacak hayvanların ve haşerelerin önlenmesi.
  2. b) Bitkisel gıdaların güvenilirliğini etkileyebilecek haşere ve kemirgenlerin veya hastalıkların ortaya çıkması.
  3. c) Bulaşmaya karşı ve özellikle zararlı kontrolü dahil, iyi gıda hijyeni uygulamalarına izin verir.

(4) Haşere ve kemirgen kontrolü için uygun prosedürler uygulanır. Bu prosedürler, gıdanın hazırlandığı, muameleye tabi tutulduğu veya depolandığı yerlere evcil hayvanların girmesini önlemek amacıyla da uygulanır.

  1. g) Etkin temizlik ile haşere ve kemirgen kontrolü dahil, gıdanın üretimi, işlenmesi, paketlenmesi, depolanması ve taşınmasının uygun hijyenik şartlar altında olmasını sağlayan prosedürler, uygulamalar ve yöntemler.

Bu risk Tarım Bakanlığı’nın Ek2 Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeler üreten iş yerlerine ait Kontrol ve denetim formunda bulunan ‘D zararlı mücadelesi ‘ metni,’E ham madde yardımcı madde katkı maddeleri’ 1.bendinde bulunan şartlar yerine getirilmediği takdirde ceza uygulaması getirilmektedir. Tarım Bakanlığın’dan 30 Mart 2005 tarihi ve 25771 sayı ile resmi gazete yayımlanarak yürürlüğe giren ve Gıda ve Gıda ile teması bulunan madde ve malzemelerin piyasa gözetimi, kontrolü ve denetimi ile iş yeri sorumluklarına dair yönetmelik’ gereğince işletmenizin düzenli olarak haşere mücadele ve kontrol işlemlerini yapılması gerekmektedir.

Firmamız belirtilen standartlarda uzman eleman kadrosuyla uygulamaları yapmaktadır. Bu standartların iş yeri açısından önemi, yapılacak Tarım Bakanlığı Gıda işletmesi denetimlerinde yüksek puan almanızı sağlayarak cezai işlem görmeniz ortadan kaldıracaktır.

Sağlık Bakanlığı’ ndan 17 Ocak 2005 tarih ve 25709 sayı ile resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’ Gereğince Haşere mücadele işleri yapan firmalar hakkında yeni düzenlemeler getirilmiş ve belirli bir standartlara bağlanmıştır.